Christ the King College

Christ the King College in Newport, Isle of Wight, UK, was built in 2008 and extended using built-off-site modular construction in 2013/2014.

Key details

MicroLouvre screens were installed providing pupils with a cool, shaded, glare free study environment throughout the classrooms

  • 100% solar heat block
  • 100% summer sun shading
  • 80% free air flow natural ventilation
  • Perfect outward vision
  • Privacy and security
  • Insect proof
  • Wind and rain protection (100mph winds)
  • Health & safety broken glass protection
Project:

Christ the King College

Location

Isle of Wight, UK

Product:

Microlouvre screens

Install date:

2016

Christ the King College in Newport, Isle of Wight, UK, was built in 2008 and extended using built-off-site modular construction in 2013/2014.

After a trial of MicroLouvre screens in 2013, a significant improvement with heat gain and glare was proven and in 2014 MicroLouvre screens were installed providing pupils with a cool, shaded, glare free study environment throughout the classrooms, with localised hotspots near windows eliminated.

Valuable natural ventilation was possible due to the 80% open area provided by the screens, when the air conditioning was not in use. (Latest tests by LBNL in California have proved that air conditioning equipment can be switched off for 68% of the time, even in spring, if MicroLouvre screens are fitted).

When windows were opened, the pupils were protected from flies and other insects by the paper-thin louvres.

Although the screens have taken heavy punishment from footballs and other typical school projectiles, the classroom windows have remained protected and intact.

This is an essential Health & Safety benefit for pupils protected from flying glass. Also, because the screens have stopped breakages, valuable classroom time has been saved.

MicroLouvre™sample

Request a sample of MicroLouvre™ and see the benefits for yourself

MicroLouvre™ case studies

Product integrations

Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Ursuline Convent High School

MicroLouvre™ provided protection for the food preparation area, stopping the penetration of solar radiation and insects entering, whilst ensuring good ventilation.

Find out more
Solar shading

Private residence

Bronze In-Glass MicroLouvre™ was specifically chosen by the architect to control solar heat gain in a highly glazed rear extension whilst adding a strong aesthetic

Find out more

Qualifications & accreditations

SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE