HRL Laboratories

High energy consumption was significantly reduced through installation of MicroLouvre whilst maintaining occupant comfort and building compliance

Key details

State of the art research facility which uses excessive air condition loads. In order to meet stringent fire safety standards they required a retrofit shading solution

  • 17% reduction in cooling load
  • Balanced daylighting and full CRI
  • Maintained ability to view out
  • Compliant with all standards and regulations
  • Easy to clean and durable
Project:

HRL Laboratories

Location

Malibu, USA

Product:

Microlouvre screens

Install date:

1960

HRL Laboratories (formerly Hughes Research Laboratories)  is a scientific research centre in Malibu, California, currently owned by General Motors Corporation and Boeing. Their technologies include Cyber-Physical Resilience and Brain-Machine Intelligence which operate in space, on aircraft and in automobiles.

The research facility is housed in two large, multi-story buildings on a Malibu hilltop overlooking the Pacific Ocean. The modernist white and glass buildings were designed by Los Angeles architect Ernest Lee.

The key reason for the high-energy consumption in laboratory facilities, is their high ventilation rates and the associated air conditioning loads. To ensure a comfortable and practical environment within the labs, a consistent building temperature of 24 degrees Celsius was defined.  

Post-occupancy, the buildings required 240 ton of refrigeration to be applied to maintain this temperature of 24 degrees. Alternative solutions to reduce the cooling load through minimising solar heat gain had to be found, and without infringing on Malibu’s rigid legislation on reflective glass and window films.

The micro fine louvred metal fabric then known as KoolShade was installed throughout, ensuring 87% of the sun’s rays and its effects were blocked. The reduction in refrigeration tonnage was recorded at over 17% due to the screens alone.

60 years later, the screens are still in place, performing as they did on day 1, and remain aesthetically pleasing, without any maintenance. The building management have confirmed that they are simply pressure washed (in-situ) just twice a year and are still ‘in great shape’.

MicroLouvre™sample

Request a sample of MicroLouvre™ and see the benefits for yourself

MicroLouvre™ case studies

Product integrations

Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Ursuline Convent High School

MicroLouvre™ provided protection for the food preparation area, stopping the penetration of solar radiation and insects entering, whilst ensuring good ventilation.

Find out more
Solar shading

Private residence

Bronze In-Glass MicroLouvre™ was specifically chosen by the architect to control solar heat gain in a highly glazed rear extension whilst adding a strong aesthetic

Find out more

Qualifications & accreditations

SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE