Kings Cross Square

Lighting designers realised their ambition for this historic piece of architecture, using MicroLouvre™ fabric to neutralise the glare from the in-ground luminaires.

Key details

Public realm project on a historic, grade listed building

  • Neutralising glare
  • Hidden light source
  • High lumen transmission
  • Fire and heat resistant
Project:

Kings Cross Square

Location

Kings Cross, London

Product:

Microlouvre fabric

Install date:

2010

Architectural lighting specialists StudioFractal and its partners, worked on a project to create the first new public square in London for 150 years, a functional space with heaps of character at King’s Cross Square, St Pancras.

StudioFractal worked with lighting designer acdc to realise its design for this historic piece of architecture, and we supplied MicroLouvre™ fabric to neutralise the glare from the in-ground luminaires.

The result has been a cleverly designed (and expertly hidden) LED lighting scheme that defines the furniture and structures in the square at night. In fact, a perfect blend of functional and accent lighting!

The light grazes up the ground floor of the building to reveal the brickwork. MicroLouvre™ is integrated into the luminaires and works to hide the light source whilst maintaining an integrated balance of glare control and high lumen transmission.

The varying lengths of the space and the nature of use of the historic building as a public space restricted the designers from using any external fittings to the lights, because of health and safety regulations. The internal application of the metal louvred fabric therefore allowed acdc’s BLADE LRi to perform and to meet the desired effect.

Chris Sutherland, Design Director at StudioFractal explained: ‘As well as highlighting the broad expanse of the façade, we wanted to gently pick out the small niches and cornices with the same lighting effect. The product we used needed to be available in a range of lengths to suit the variation in space available. Also, being grade listed meant that the luminaire fixings had to be located in existing mortar lines to ensure no damage was done to the façade.’

MicroLouvre™sample

Request a sample of MicroLouvre™ and see the benefits for yourself

MicroLouvre™ case studies

Product integrations

Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Ursuline Convent High School

MicroLouvre™ provided protection for the food preparation area, stopping the penetration of solar radiation and insects entering, whilst ensuring good ventilation.

Find out more
Solar shading

Private residence

Bronze In-Glass MicroLouvre™ was specifically chosen by the architect to control solar heat gain in a highly glazed rear extension whilst adding a strong aesthetic

Find out more

Qualifications & accreditations

SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE