Private Residence

This new build, contemporary style house features impressive glazed sections to the front and rear elevations. The architect was clearly driven by the aspirational light-flooded design trend associated with modern living.

Key details

This new build, contemporary style house features impressive glazed sections to the front and rear elevations

  • Significant reduction in internal temperatures
  • Balanced daylighting and full CRI
  • Maintained ability to view out
  • Compliant with all standards and regulations
  • Easy to clean and durable
Project:

Private Residence

Location

Woking, UK

Product:

Microlouvre screens

Install date:

2019

This new build, contemporary style house features impressive glazed sections to the front and rear elevations. The architect was clearly driven by the aspirational light-flooded design trend associated with modern living.

However, internal temperatures were unbearable on sunny days and were hindering the owner’s recovery from a health condition.

The home-owner sought the advice of an air cooling specialist to propose techniques which would have appropriate impact on the solar gains. The customer also specified that the solution must also allow for natural daylight and views out to be maintained.  

The building cooling specialist recommended MicroLouvre screens being applied to every window on both the front and back elevations (east and west facing), including the two shaped windows meeting the apex of the roof. Our approved supplier, Powell Blinds was engaged to survey and install the product.

The building construction posed a challenge since the window recess and building façade did not allow direct fix of the screens. However, the lightweight nature of the fabric and frames allow them to be fixed with an adhesive tape (3M Dual Lock) which also brings the benefit to the user of easy removal for cleaning (although the windows can be cleaned whilst the screens remain in-situ with a standard pressure washing process).

The micro fine louvres are now ensuring 87% of the sun’s rays and its effects are blocked from reaching the glass and thereby radiating into the house. The owner quoted significant reduction in indoor temperatures. Prior to installation, the indoor temperatures had reached 30 degrees celsius on a day when it was only 18 degrees outside. With MicroLouvre, even when it was 24 degrees outside, the owner recorded an indoor temperature of just 22 degrees. The owner can now enjoy comfortable temperatures in her new home, as well as the views out through the screens’ 80% open area and full natural daylight continuing to flood in.

MicroLouvre™sample

Request a sample of MicroLouvre™ and see the benefits for yourself

MicroLouvre™ case studies

Product integrations

Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Ursuline Convent High School

MicroLouvre™ provided protection for the food preparation area, stopping the penetration of solar radiation and insects entering, whilst ensuring good ventilation.

Find out more
Solar shading

Private residence

Bronze In-Glass MicroLouvre™ was specifically chosen by the architect to control solar heat gain in a highly glazed rear extension whilst adding a strong aesthetic

Find out more

Qualifications & accreditations

SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE