1067149739.jpg

PRIVATE RESIDENCE

This new rear elevation deployed bronze MicroLouvre™ laminated within the wrap-around glass panels across the roof and rear glazing. The Client gave his architect the task of transforming an existing stepped terrace house of very basic character and located in a dull context of no significant architectural value, into a completely revitalised property with a modernistic aesthetic and technological feel. 

MicroLouvre™ was chosen because, as with any highly glazed structure, glass alone cannot effectively control solar heat gain, whilst simultaneously maintaining unobstructed views out and pure, natural daylight in.

 

The new rear elevation contains a central fixed glazed panel that is seemingly wrapping up and over to become a skylight. The architect used uncoated brass MicroLouvre™ fabric laminated into the glass as a means of solar gain control, enabling views whilst reflecting sunlight.  The customer also specified that the solution must also allow for natural daylight and views out to be maintained.  

 

The micro fine louvres laminated within the glass panels are now ensuring the majority of the sun’s rays and the ensuing heat gain are blocked from radiating into the house.

 

MicroLouvre has 17 paper thin miniature louvres only 1.25mm wide in every 25mm of the bronze fabric, adding a mere 1.55mm of thickness and only 1.1 kg per square metre weight, to the laminated glass. The MicroLouvre™ interlayer was used in the traditional horizontal orientation in Binary House but can be positioned vertically or at any angle. MicroLouvre can have a natural bronze patina or polyester powder coated any colour.


MicroLouvre™ Lamination combines all of the advantages of the MicroLouvre™ metal fabric into a comprehensive, high-performance glazing system with impressive aesthetic effects. Moreover, it is truly sustainable as MicroLouvre™ metal fabric is woven from 90% recycled copper scrap, with a proven 60 year lifespan and is 100% recyclable.

 

The owner can now enjoy comfortable temperatures in their modern, new home, as well as the views out through MicroLouvre's 80% open area with full natural daylight continuing to flood in.

"MicroLouvre is a really effective solar control product not only pleasing to the eye, but you can really feel the difference when standing behind and its cooling effects.

The nature of this dense metal louvre fabric creates very interesting halo effects when hit by light giving it an animated and yet very technological feel." 

PROJECT:

PRIVATE RESIDENCE

LOCATION:

LONDON, UK

PRODUCT:

MICROLOUVRE™ BRONZE LAMINATED IN-GLASS

ARCHITECTS:

SPACE GROUP ARCHITECTS

CONTRACTOR:

MICI BROS

INSTALL DATE:

2018

KEY FACTS

  • NEW REAR EXTENSION

  • REQUIRING AN IN-GLASS SHADING SOLUTION

  • THE NEED TO MAINTAIN VIEW OUT

  • AESTHETICS VERY IMPORTANT TO THIS PROJECT

  • NEEDED TO RE-VITALISE DULL BASIC CHARACTER

  • PROVIDE SOLAR HEAT GAIN PROTECTION

  • CREATE A TECHNOLOGICAL FEEL
     

RESULTS

  • Significant reduction in internal temperatures

  • Balanced daylighting and full CRI

  • Maintained unrivaled views out

  • Compliant with all standards and regulations

  • Easy to clean and durable

Photography credit – Paul Riddle
Want to know more? Drop us a message and we will be in touch.

Smartlouvre manufactures high quality sustainable louvred metal fabrics for multiple commercial applications. Precise engineering for optimum performance is at the heart of what we do.

IFC-Group-International-Fire-Consultants
Partner-Fraunhofer-FHG.jpg
Berkeley Lab logo.png

Smartlouvre Technology Ltd
18 The Tanneries
Brockhampton Lane
Havant, Hampshire

PO9 1JB

United Kingdom

  • YouTube
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
Materio Label.png
BSI Assurance Mark ISO 9001 Red.png

© All Rights Reserved. 2020 Smartlouvre Technology Ltd. Registered in England. Company Number: 03671995
Registered Office: 18 The Tanneries, Brockhampton Lane, Havant, Hampshire, PO9 1JB