JChilds OUTSIDE2.jpeg

PRIVATE RESIDENCE

This new build, contemporary style house features impressive glazed sections to the front and rear elevations. The architect was clearly driven by the aspirational light-flooded design trend associated with modern living.

However, internal temperatures were unbearable on sunny days and were hindering the owner’s recovery from a health condition.

 

The home-owner sought the advice of an air cooling specialist to propose techniques which would have appropriate impact on the solar gains. The customer also specified that the solution must also allow for natural daylight and views out to be maintained.  

 

The building cooling specialist recommended MicroLouvre screens being applied to every window on both the front and back elevations (east and west facing), including the two shaped windows meeting the apex of the roof. Our approved supplier, Powell Blinds was engaged to survey and install the product.

 

The building construction posed a challenge since the window recess and building façade did not allow direct fix of the screens. However, the lightweight nature of the fabric and frames allow them to be fixed with an adhesive tape (3M Dual Lock) which also brings the benefit to the user of easy removal for cleaning (although the windows can be cleaned whilst the screens remain in-situ with a standard pressure washing process).

 

The micro fine louvres are now ensuring 87% of the sun’s rays and its effects are blocked from reaching the glass and thereby radiating into the house. The owner quoted significant reduction in indoor temperatures. Prior to installation, the indoor temperatures had reached 30 degrees celsius on a day when it was only 18 degrees outside. With MicroLouvre, even when it was 24 degrees outside, the owner recorded an indoor temperature of just 22 degrees. The owner can now enjoy comfortable temperatures in her new home, as well as the views out through the screens’ 80% open area and full natural daylight continuing to flood in.

RESULTS

PROJECT:

PRIVATE RESIDENCE

LOCATION:

WOKING, UK

PRODUCT:

MICROLOUVRE™ SCREENS

INSTALL DATE:

2019

KEY FACTS

  • NEWLY BUILT RESIDENCE

  • REQUIRING A RETROFIT SHADING SOLUTION

  • UNBEARABLE INDOOR TEMPERATURES

  • THE NEED TO MAINTAIN VIEW OUT

  • Significant reduction in internal temperatures

  • Balanced daylighting and full CRI

  • Maintained ability to view out

  • Compliant with all standards and regulations

  • Easy to clean and durable

Want to know more? Drop us a message and we will be in touch.

Smartlouvre manufactures high quality louvred metal fabrics for multiple commercial applications. Precise engineering for optimum performance is at the heart of what we do.

Smartlouvre Technology Ltd
18 The Tanneries
Brockhampton Lane
Havant, Hampshire

PO9 1JB

United Kingdom

  • YouTube
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
IFC-Group-International-Fire-Consultants
Partner-Fraunhofer-FHG.jpg
Berkeley Lab logo.png
Materio Label.png
BSI Assurance Mark ISO 9001 Red.png

© All Rights Reserved. 2020 Smartlouvre Technology Ltd. Registered in England. Company Number: 03671995
Registered Office: 18 The Tanneries, Brockhampton Lane, Havant, Hampshire, PO9 1JB