Peckham Police Station

30 years later, the building’s appearance remains uniform and uncluttered. The occupants continue to enjoy both thermal and visual comfort and annual energy savings are being made due to decreased HVAC requirements.

Key details

The result has been a cleverly designed (and expertly hidden) LED lighting scheme

  • Window frontage unchanged and made clean and uniform
  • 100% heat gain blocked
  • Up to 68% energy savings
  • 80% free air flow natural ventilation
  • 80% open area for clear outward vision
  • Directional privacy & glazing security
  • Durability and longevity
  • 60-year maintenance-free lifespan
Project:

Peckham Police Station

Location

Peckham

Product:

Microlouvre screens

Install date:

1988

Originally built in 1893, by 1988, Peckham Police Station had become a typical listed and ageing Victorian building. Its tired sash windows and irregularly opened or closed window blinds presented a messy and disorderly facade. With no environmental control, the building overheated in summer and was difficult to heat in winter.

Due to open windows, and the ability to view inside from out, privacy and security was massively compromised.


In 1988, Peckham Police Station was modernised with MicroLouvre screens, and the results are as effective now, as they were on installation. MicroLouvre is the ideal solution for heritage or listed buildings as it can replicate any window shape and appearance, and as such the station was given a sleek and uniform exterior that is still visible today.

The problems of huge summer heat gain and winter heat loss were instantly solved as MicroLouvre is able to block up to 100% of total solar heat gain. MicroLouvre’s 80% open area gave occupants natural ventilation and perfect outward vision. Yet due to the screens’ directional privacy capabilities, views inside the building were restricted. The windows were shielded from direct ingress of rain and had added protection against intentional window damage.

30 years later, the building’s appearance remains uniform and uncluttered. The occupants continue to enjoy both thermal and visual comfort and annual energy savings are being made due to decreased HVAC requirements. The annual cost of this maintenance-free installation spread over the 30 years, even at 2018 values, equates to less than £400 per year and energy savings can reach up to 68%.

MicroLouvre™sample

Request a sample of MicroLouvre™ and see the benefits for yourself

MicroLouvre™ case studies

Product integrations

Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Wesley Taylor Village

MicroLouvre™ solved the problems caused by the glass elevator shaft in this retirement village reaching internal temperatures of 50°C

Find out more
Solar shading

Ursuline Convent High School

MicroLouvre™ provided protection for the food preparation area, stopping the penetration of solar radiation and insects entering, whilst ensuring good ventilation.

Find out more
Solar shading

Private residence

Bronze In-Glass MicroLouvre™ was specifically chosen by the architect to control solar heat gain in a highly glazed rear extension whilst adding a strong aesthetic

Find out more

Qualifications & accreditations

SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE
SimsScale
IFC
ShadeIT
Materio
Build Uk
BSI
Berkeley Lab
BBSA
BRE